Kenali qaseh Gold

Thursday, 8 February 2018

3 Tanda Ringkas Sembelit

Post yang sebelum ni, Kak Chah ada terangkan bagaimana sembelit terjadi dan punca puncanya. Hari ini Kak Chah nak kongsikan tanda tanda ringkas sembelit.

1. Najis keras dan kering
2. Najis susah dan sakit untuk dikeluarkan 
3. Kembung perut


Aisyah Hamid (Kak Chah)
Tip Kesihatan Pantas
Solusi Anak Sihat dan Cerdik
Konsultan Qaseh GoldQaseh Gold Selayang dan Petaling Jaya
Free Delivery QasehGold at Selayang dan PPUM

4 Punca Ringkas Sembelit

4 Punca ringkas sembelit, jom kita baca di bawah ya.

1. Kurang Air
Kekurangan air dalam badan biasanya mengalami sembelit. Apabila air kurang, proses perkumuhan akan menjadi perlahan akibat tiada pelincir di bahagian usus.

2. Kekurangan Fiber 
Sesetengah orang akan mengalami sembelit akibat kekurangan fiber. Maklumlah semua jenis sayuran reject. Sayur putih taknak, sayur oren taknak apatah lagi sayur hijau. Akibatnya mulalah najis menjadi keras dan sukar untuk dibuang. 

Antara contoh makanan fiber terbaik adalah kurma. Fiber juga boleh didapati daripada gandum, oat, beras perang dan sebagainya.

3. Persekitaran Baru
Ada sesetengah orang yang sembelit akibat daripada persekitaran baru yang baru dilalui mereka. Kita rela tahan untuk poop dan kencing di rumah daripada menbuang tempat ynag kita tidak selesa.

4. Stress
Keadaan yang stress menyebabkan cara pemakanan tidak teratur dan kurang aktiviti bersenam. Akhirnya memberikan kesan pada tubuh badan, terutamanya sembelit. 

Kak Chah nak offer satu ubat semulajadi iaitu jus Qaseh Gold. Kenapa jus ini?. Bukan yang lain.

Sebab ramuannya kaya dengan serat dan selain itu juga jus ini mengandungi anti oksidan, anti bakteria, anti virus, anti histamin, anti inflamasi dan agen penenang. Terdiri daripada gula semulajadi dan juga terdapat komponen mineral yang penting untuk kesihatan kita.

Antara ramuan hebat ni adalah Kurma, Madu, Kismis, Delima, Minyak Zaiton, Gingko, Tiin, Badam, Garam Bukit, Habbatus Sauda’, Bayam, Air Zam Zam, Za’faran, Gam Arab, Pegaga dan Kalsium Marin.

Aisyah Hamid (Kak Chah)
Tip Kesihatan Pantas
Solusi Anak Sihat dan Cerdik
Konsultan Qaseh GoldQaseh Gold Selayang dan Petaling Jaya
Free Delivery QasehGold at Selayang dan PPUM

Wednesday, 7 February 2018

4 Petua Ringkas Sembelit

Petua ini Kak Chah ambil dari didakwah.blogspot, jom kita baca satu satu ya 4 petua ringkas sembelit.
1. Amalkan makan buah betik setiap hari - Kajian menurut para doktor, dengan mengamalkan beberapa potong buah betik sebelum makan dapat membantu pelancaran najis dan juga sistem penhadaman.

2. Amalkan makan pisang - Cara berbaik adalah memakan 2 biji pisang lemak manis. Buang kulitnya dan kisar bersama segelas air. Amalkan minum air pisang ini dua kali sehari sehingga sembuh.

3.Amalkan air akar temulawak - Dapatkan akar temu lawak dan segenggam biji sawi. Masukkan ke dalam periuk dengan air secukupnya. Rebus hingga mendidih. Tutup api dan biarkan sejuk pada suhu bilik. Tapis dan minum airnya pagi dan petang setiap hari sehingga sembuh.

4.Amal air rebusan daun gelenggang - Rebus daun gelenggang dan jadikan ulaman makan bersama nasi setiap hari.Alhamdulillah, banyak petua orang dulu yea.

Korang rasa yang mana tak mungkin korang cuba. Kalau Kak Chah, nombor 3 dan 4. Pahit tu.Korang tahu, ada petua moden yang memang bagus untuk sembelit. Memang benda ni kaya dengan serat, dah la tak pahit, manis madu dan kurma adalah.

Nak tahu?.
Jus Qaseh Gold namanya, kaya dengan serat, contoh Kurma, Madu, Kismis, Delima, Minyak Zaiton, Gingko, Tiin, Badam, Garam Bukit, Habbatus Sauda’, Bayam, Air Zam Zam, Za’faran, Gam Arab, Pegaga dan Kalsium Marin. Sure, tak sempat satu hari terus boleh poop.



Aisyah Hamid (Kak Chah)
Tip Kesihatan Pantas
Solusi Anak Sihat dan Cerdik
Konsultan Qaseh Gold
Qaseh Gold Selayang dan Petaling Jaya
Free Delivery QasehGold at Selayang dan PPUM
https://www.wasap.my/60176155038/aisyahhamidblog

Tuesday, 6 February 2018

4 Tip Ringkas Elak Sembelit

Hari ni Kak Chah nak kongsikan tip elak sembelit. Jom kita baca tip ringkas ini.

1. Elakkan dari makan junk food
Junk food boleh mengganggu sistem pencernaan kerana mengandungi tinggi kalori dan kurang serat. Saat kita makan junk food yang digoreng, kandungan minyaknya akan tersimpan didalam dinding lapisan perut.
Hal ini meningkatkan penghasilan asid yang boleh memberikan kesan iritasi pada lapisan usus. Akhirnya sembelit terjadi.

2. Pengambilan serat dalam diet harian
Pastikan mengambil serat makanan dalam diet seharian. Tujuan pengambilan serat untuk membantu mempercepatkan proses pencernaan bagi mengeluarkan najis. Contoh serat adalah kurma, kismis, kekacang, brokoli, sayuran berdaun dan biji-bijiran.

3. Amalkan minum banyak air putih
Minum air putih sebanyak 8 gelas sehari dan konsisten minum air putih walaupun kurang sihat.

4. Usah bertangguh jika hendak poop
Jadikan sebagai rutin setiap hari. Waktu terbaik untuk poop waktu pagi

Kak ada satu solusi bagaimana hendak pulih sembelit dengan cara semulajadi tanpa makan ubat. Kak Chah cadangkan amalkan Qaseh Gold. Bagaimana sembelit boleh pulih dengan Qaseh Gold?.

Ini kerana hampir kesemua gabungan hebat dalam Qaseh Gold  mengandungi serat antaranya kurma, madu, kismis, delima, gingko biloba, buah tiin, badam, bayam, za'faran, gam arab dan pegaga. 

Uniknya Qaseh Gold juga mengandungi pes kurma bertujuan untuk mengekalkan serat tak larut air secara semulajadi. Serat tak larut dapat membantu najis tersebut tidak keras.


Aisyah Hamid (Kak Chah)
Tip Kesihatan Pantas
Solusi Anak Sihat dan Cerdik
Konsultan Qaseh Gold
Qaseh Gold Selayang dan Petaling Jaya
Free Delivery QasehGold at Selayang dan PPUM


Tuesday, 30 January 2018

Poop Hitam Berketul ketul Tanda Sembelit

Sumber: MyHEALTH
Gambar: Kak Chah Qaseh Gold

Korang perasan kan, jika sembelit pasti poop anda atau anak anak anda berwarna hitam, keras dan berketul ketul kan.

Memang hendak keluarkan poop tersebut sakitkan. Sakit, pedih semua ada. Mari kita fahamkan apa itu sembelit. Menurut MyHEALTH, sembelit adalah kekerapan untuk membuang air besar berkurangan dan kesukaran untuk membuang najis.

Sembelit merupakan gejala, bukanlah penyakit dan selalunya sembelit disebabkan oleh amalan pemakanan yang tidak baik.

Jom kita fahamkan secara ringkas tentang makanan bergerak menerusi kolon, kolon akan menyerap air daripada makanan semasa ia membentuk najis. Proses mengecutan otot pada kolon menolak najis ke rektum (bahagian akhir pada usus besar). Setelah najis sampai ke rektum, ianya menjadi keras kerana kebanyakkan air telah diserap.

Antara sebab sebab berlakunya sembelit adalah seperti berikut:-

1. Kurang serat dalam diet seharian
2. Kurang aktiviti fizikal
3. Ubat ubatan
4. Susu
5. Kekurangan air
6. Selalu menahan  untuk membuang air besar
7. Bermasalah kolon dan rektum

Kak Chah hendak kongsikan satu rahsia ubat semulajadi untuk elak sembelit. Rahsianya adalah memastikan memakan serat dan minum air secukupnya.

Serat yang bagus untuk kita makan adalah serat tak larut air. Serat tak larut air boleh melembutkan najis. Contoh serat tak larut adalah biji-bijian, kacang, buah dan sayuran khususnya di batang, kulit dan biji. 

Sukacita Kak Chah ingin kongsikan tentang Qaseh Gold, hampir kesemua ramuan Qaseh Gold mengandungi tinggi serat. Qaseh Gold kaya dengan serat antaranya Madu, Kurma, Tiin, Kismis, Gam Arab, Za'faran, Pegaga, Badam, Gingko Biloba,  Delima dan Bayam.

Apa yang best tentang produk ini juga, terdapat pes kurma didalamnya dan  tujuan utama pes kurma di letakkan di dalam Qaseh Gold adalah untuk mendapatkan serat secara semulajadi.

Ramai customer pulih dengan dengan amal jus Qaseh Gold ni, ini yea testimoninya.



Nak dapat Qaseh Gold, wasap Kak Chah yea.

Aisyah Hamid (Kak Chah)
Tip Kesihatan Pantas
Solusi Anak Sihat dan Cerdik
Konsultan Qaseh Gold
Qaseh Gold Selayang dan Petaling Jaya
Free Delivery QasehGold at Selayang dan PPUM

Thursday, 16 November 2017

Badan Sihat Dari Usus Sihat

Sumber: Qaseh Gold HQ
Gambar: Qaseh Gold HQ

Artikle ini Kak Chah baca dari Website NavaCenter, dengan menyatakan Badan Sihat dari Usus Sihat. Usus yang sihat boleh memberikan kesan kepada seluruh fungsi di dalam badan. Hendak usus sihat macam dalam gambar ini. 



Wahhh best nya kalau perut kita semua macam dalam gambar ni kan ! Sihat & bersih jeee. Cuba tengok satu-satu makanan dalam perut tu. Tentulah yang berkhasiat kan?.

Agak-agak kita yang dah telan macam-macam ni apa la gayanya dalam perut kan.

Okey breakfast nanti pakat pi cari salah satu BUAH atau SAYURAN dalam gambar tu ye. Biar lambat daripada tak buat lansung. Sebelum itu, meh tengok video tentang kaitan badam, minda dan perut. Boleh ambil yang mana berkaitan dengan kita ya.




Aisyah Hamid (Kak Chah)
Tip Kesihatan Pantas
Solusi Anak Sihat dan Cerdik
Konsultan Qaseh Gold
Qaseh Gold Selayang dan Petaling Jaya
Free Delivery QasehGold at Selayang dan PPUM

Thursday, 9 November 2017

Omar Hana dan Kapten Junior

Yeayy, Kak Chah sebenarnya tidak sabar hendak nantikan kemunculan Omar, Hana dan Kapten Junior. Jadinya Kak Cha upload logo dulu ya.

Nak atasi sembelit. Boleh cuba Qaseh Gold Junior dengan Kak Chah sebab mengandungi pelbagai makanan sunnah dan makanan tambahan yang lain yang tinggi serat. Antaranya seperti ini:-

Madu, Kurma, Tiin, Kismis, Minyak Zaitun, Minyak Habbatus Sauda, Gam Arab, Za'faran, Pegaga, Badam, Gingko Biloba,  Delima, Bayam dan Garam Bukit.

Qaseh Gold Junior mempunyai kelebihan yang tersendiri iaitu mengandungi pes kurma yang kaya serat. Pes kurma sememang sengajakan dibotolkan supaya anda merasa kurma itu sendiri. 

Tujuan pes kurma tersebut adalah untuk menggalakkan hormon penenang dalam badan anda. Menjadikan mood dan stress anda stabil. Insha Allah, apabila anda tidak stress, segalanya akan jadi mudah, termasuklah jika anda sembelit.

Selain daripada itu, Qaseh Gold Junior memberikan manfaat yang lain contohnya seperti dibawah:-
  1. Menguatkan sistem imun untuk melawan penyakit
  2. Melancarkan pembuangan air besar, elak sembelit
  3. Meningkatkan kecerdasan minda
  4. Menyokong tumbesaran yang sihat
  5. Membekalkan tenaga

Omar, Hana dan Kapten Junior

Aisyah Hamid (Kak Chah)
Tip Kesihatan Pantas
Solusi Anak Sihat dan Cerdik
Konsultan Qaseh Gold
Qaseh Gold Selayang dan Petaling Jaya
Free Delivery QasehGold at Selayang dan PPUM